Voltooiing WOZOCO nadert met rasse schreden!

wozoco
klik om te vergroten

Na meer dan 16 jaar zal de WoZoCo aan de Friese Vlaak over enkele weken opgeleverd zijn. Eindelijk is dit plan dat al vanaf het begin van de eeuwwisseling een politieke wens was, opgepakt en gerealiseerd.  Het woon-zorgcomplex heeft een lange geschiedenis gehad. Wethouder Theo Nouwen presenteerde zo’n 16 jaar geleden vol trots de maquette op het stadskantoor in Edam-Volendam  met drie woontorens te realiseren op de Broeckgouw. Het project kwam om allerlei redenen niet van de grond. Achteraf gelukkig maar want wat er nu aan de Friese Vlaak, grenzend aan de Wieringenlaan is verrezen is gewoon geweldig. Nu al komen er van heinde en ver bestuurders van andere wooncorporaties kijken hoe dit project tot stand is gekomen. Van de presentatie die door de verschillende deelnemende partijen afgelopen donderdag gegeven werd aan de Raad spatte de bezieling vanaf.

Samenwerkingsverband

Na diverse mislukte pogingen lukte het wethouder Gina Sombroek en wethouder R.O. Albert Koning van LijstKRAS om eind 2016 de juiste partijen aan tafel te krijgen voor een bestuurlijk overleg. Daarbij moeten we denken aan Woningbouwvereniging de Vooruitgang, de Wooncompagnie, de zorgcirkel en uiteraard de gemeente Edam-Volendam. Er werd een visie document opgesteld, de grond werd aangekocht in april 2019 en de eerste paal werd in augustus 2019 geslagen. Vóór het eind van het jaar zal het complex aan de Friese Vlaak bewoond zijn. Een megaprestatie.

Wat is er gebouwd en voor wie?

Er zijn drie gebouwen neergezet: A B en C.

Flatgebouw A wordt beheerd door de Wooncompagnie Dit is het gebouw het dichtst bij het zwembad. Het gebouw bevat 35 appartementen waarvan 18 sociale huur, toegewezen door de Wooncompagnie en 17 voor mensen met een lichte zorgvraag. Die 17 worden toegewezen door de zorgcirkel.

Flatgebouw B wordt geheel gevuld door toewijzing  van de Zorgcirkel. Dat zijn 40 appartementen voor mensen met zware zorg.

Flatgebouw C wordt beheerd door woningbouwvereniging Vooruitgang. Daarvan zijn 19 voor de sociale huur en 8 voor mensen met een lichte zorgvraag.

 

Uniek

Uniek aan het project is o.a. dat echtparen waarvan de vrouw of man lichte of zware zorg nodig heeft, de partner de mogelijkheid krijgt om hier ook te kunnen gaan wonen en niet meer gescheiden van elkaar.

Verder is er een wijk-ontmoetingscentrum, waar ook de buurtbewoners van harte welkom zijn. Ultra moderne domotica, op en top brandveiligheidsvoorzieningen, een kwartiermaker die voor verbinding zorgt en activiteiten voor alle bewoners en nog veel meer!

De genoemde partijen in dit project zijn zo enthousiast, dat ze hebben aangekondigd op meer plaatsen in onze gemeente dit zelfde concept te willen toepassen.  Dat is zeer goed nieuws. Mensen die lichte of zware zorg nodig hebben zijn er in toenemende mate ook gezien het ouder worden van mensen.  Verder neemt het aantal seinoren hand over hand toe. Daar moeten voorzieningen voor komen. De Raad van Edam-Volendam is in ieder geval heel enthousiast en de doelgroep ook want ruim vóór de oplevering zijn de meeste kamers al ingevuld.

Email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn