Woningzoekenden maken weer kans op een betaalbare woning in een ruime, mooie groene wijk in de Lange Weeren.    

DCIM100MEDIADJI_0060.JPG
klik om te vergroten

Twee weken geleden op 10 februari werd de raadsvergadering van de gemeente Edam-Volendam gehouden. Er stonden maar weinig onderwerpen op het programma maar eentje sprong eruit: De Lange Weeren! Al een hele tijd heerste er een beladen sfeer onder de raadsleden en wethouders. De spanning in de zaal liep dan ook bij iedere spreker op.

Het college wilde persé de knoop doorhakken om te gaan bouwen in de Lange Weeren en wilde het plan zoals het op tafel lag er doorheen drukken. Over de avond werden door alle fracties uiteenlopende betogen gehouden. De een om te pleiten vóór het door college voorgelegde plan, en de andere om juist groter en breder te kijken en voor het plan te gaan over het totaalgebied van de Lange Weeren. Uiteindelijk viel de beslissing aan het eind van de vergadering rond 1 uur ’s nachts, of beter; er viel géén beslissing. De stemmen staakten met 12 vóór- en 12 tegenstemmers, wat betekende dat het plan zoals het er nu ligt van tafel ging.

Zoals jullie inmiddels overal gehoord en gelezen hebben was Lijst KRAS altijd al een felle tegenstander van dit door het college opgedrongen plan en Lijst KRAS behoorde dus ook tot de tegenstanders. Wij kunnen het niet laten om te blijven benadrukken dat Lijst KRAS altijd al deze visie en mening had met betrekking tot de Lange Weeren.

Hoe nu verder:

We moeten verder. Bij het opstellen van dit plan heeft ontwikkelaar Scholtens totaal niet nagedacht over de eisen en behoeften van haar toekomstige bewoners. Als wij u vertellen dat er 940 huizen gepland stonden op de helft van het gebied, waar er maximaal 1200 op de totale Lange Weeren mogen worden gebouwd, het plan ruimte biedt aan een schamele 62 “starterswoningen” (a €355.000 euro, NHG) en voor ruim 50% bestaat uit dure woningen terwijl het gros van de woningzoekenden starter is, dan hoeven we niet verder te discussiëren of dit plan voldeed aan de behoeften van onze inwoners.

Nee Lijst Kras ziet een wijk voor zich waar aan iedereen is gedacht, waar voldoende groen is, een wijk die aangepast is aan de aankomende energietransitie, met ruime parkeergelegenheid, rekening houdend met bouwbusjes en waar ook voldoende speelplekken voor kinderen zijn. Wij streven naar 1180 woningen over het gehele gebied in plaats van 940 op de helft. Ook vinden we een mooie groene/blauwe aansluiting met de bestaande wijk een belangrijk punt. En natuurlijk méér betaalbare middenwoningen voor onze starters.

Lijst KRAS stemde tegen. We zijn blij dat het “plan Scholtens” van tafel is maar zijn ons ervan bewust dat dit verhaal tot nu toe géén winnaars kent. Lijst KRAS is gemotiveerd om na de komende verkiezingen samen met een nieuwe coalitie/college zo snel mogelijk aan de slag te gaan om dit plan weer op te pakken. Dit keer met BEIDE projectontwikkelaars om tafel te gaan en zo een mooi integraal plan te realiseren voor het héle gebied dat aan alle eisen en behoeften voldoet, om er zo een prachtige wijk van te maken. Een “Lange Weeren” die Volendam verdient!

Andere partijen beweren dat het nu haast onmogelijk wordt om op korte termijn te bouwen, daar zijn wij het ten zeerste mee oneens. Lijst KRAS ziet dit als een nieuwe kans om nu met alle betrokken partijen een goed en breed gedragen participatie-traject te kunnen realiseren. Als alle neuzen dezelfde kant op staan hoeven er geen bezwaarschriften aangetekend te worden en kunnen de eerste palen sneller in de grond dan nu door sommigen wordt gedacht.

En dat is ons streven.

Wij zien de toekomst van de “Lange Weeren” positief tegemoet, en met uw hulp tijdens de aankomende verkiezingen zullen wij er alles aan doen om Volendam de wijk te geven waar het zo’n behoefte aan heeft.

WIJ ZIJN ER VOOR ONZE JONGEREN!

Ga krassen en STEM LIJST KRAS!

Facebook
Twitter
LinkedIn