Zwerfvuil door kapot gebeten vuilniszakken

zwerfvuil
klik om te vergroten

Nog een plastic container erbij?

De invoering destijds van de GFT- container is een groot succes geworden. Al vele jaren wordt ons organisch afval apart ingezameld wat het milieu enorm spaart. Natuurlijk zijn er altijd inwoners die daar niet zoveel zin in hebben. Die gooien er van alles in. Verder heb je nog mensen die groente fruit en ander voedselafval gewoon in de vuilniszak deponeren. Die veroorzaken het grootste probleem.

Klachten zwerfvuil

Regelmatig krijgen wij klachten van inwoners die zich enorm irriteren aan het over hele grasvelden uitgestrooide voedselresten, plastic en andere rommel. Al die troep is afkomstig uit vuilniszakken, klaargezet voor de vuilophaaldienst. Die vuilniszakken staan er in sommige gevallen ruim een dag of langer van te voren. Allerlei vogels worden aangetrokken door de geur en beginnen met hun arbeid. Zelf hebben we ook een paar foto’s genomen van de puinhoop die dat geeft en dat iedere week weer en op veel plaatsen in ons dorp. U dacht dat veel veroorzakers de rommel later zelf nog opruimen? Nee dus, de resten waaien door de hele buurt.

De oplossing?

Al snel krijgen wij van LijstKRAS diverse oplossingen aangereikt. Ondergrondse containers in alle wijken van onze gemeente of nog een container erbij. Er zijn gemeenten waar de inwoners drie containers hebben staan die op verschillende dagen worden opgehaald. Wat ons betreft is dat de oplossing niet. Eén container erbij betekent zo’n 10.000 plastic reuzen erbij. Wie zit daar op te wachten, los van de kosten? Waar moet je ermee heen? Zou het staatbeeld hierdoor opknappen? Het zou zwerfafval schelen dat zeker maar zou het afval hierdoor beter gescheiden worden? Onze inschatting is dat een flink aantal mensen al het afval in deze twee containers zouden gooien, al dan niet goed gescheiden. Ondergrondse containers is een oplossing, maar wel een hele dure. Op nieuwbouw locaties wordt dit reeds toegepast, maar het kan nog heel lang duren voor dit in de hele gemeente een feit is.

Gedragsverbetering

Zeker op korte termijn ligt de oplossing bij de mensen zelf. Neem de moeite om voedselresten in de GFT-bak te doen. Zet uw vuilnis zo laat mogelijk buiten en liefst pas de volgende dag vroeg in de ochtend. Een kleine inspanning van eenieder lost het hele zwerfvuil probleem onmiddellijk op. Bij deze doen wij een oproep aan iedereen om bewuster met de scheiding van afval om te gaan. Het is een ontzettend kleine moeite om onze gemeente schoon te houden en het zwerfafval tot het verleden te laten horen.

Ps. Wat is allemaal gft afval?

Gft is afval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten (inclusief graten, schelpen en botjes), pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren.
Bron: Wikipedia

Email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn